keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Perjantai-leipä

Meidän naapurin Nick on aika kova poika leipomaan. Ollaan saatu jo useampaan otteeseen maistella Nickin leipomon tuotteita, sämpylöitä, rieskoja, leipää... Viimeksi saatiin jättimäinen limpppu tuhottavaksemme ja aikamme leipää hehkutettuamme Nick päätti paljastaa salaisen reseptinsä ja opettaa, miten sitä leivotaan. 
     Yks perjantai se sitten ilmestyi meidän oven taakse kello yhdeksän maissa aamulla leipäjuuri mukanaan (oltiin laitettu se alulle edellisen iltana ennen baariin menoa...) Kääräistiin hihat ja ryhdyttiin hommiin. 



Reseptiä miulla ei vielä ole ylhäällä, mutta ainakin aineksit piti mitata tosi tarkasti ja ihan ihme suureita siinä oli, esim. 445g jauhoja tai jotain siihen suutaan. Ainesosia ei ollut hirveästi, mutta itse leivän työstäminen sitten sisälsikin monenmoista mielenkiintoista vaihetta... 



Tuo leivän paukuttaminen pöytään oli yksi tärkeimmistä vaiheista. Sitten jätettiin taikina kohoamana reiluksi tunniksi, jonka aikana ehti hyvin katsoa Leijona kuninkaan ja intoilla postimiehen tuomasta paketista:


Kiitos Pirjo!!
Ennen uuniin laittamista taikinaa piti vielä muotoilla ja taitella, jonka jälkeen taas kohottaa pari tuntia... Lopulta leipä oli uunissa paistumassa about puoli neljän aikaan! Mutta oli kyllä kaiken vaivan arvoista, sillä lopputulos näytti tältä:




Jos saan lentokoneessa salakuljetettua Nickin taikinajuurta, ehkä innostun leipomaan leipää Suomessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti