lauantai 26. tammikuuta 2013

Christiania


Keskiviikkona oli vuorossa opastettu kierros Christianian vapaakaupungissa.


Aluksi kuuntelimme, kun jo pitkään Christianiassa asunut nainen kertoi alueesta, sen historiasta ja siitä, minkälaista alueella on tänä päivänä asua. Christianian asukkaat ovat siis viime vuonna ostaneet lähes koko 36 hehtaarin alueen itselleen vajaalla 80 miljoonalla tanskan kruunulla, minkä lisäksi he maksavat edelleen noin 7 miljoonaa kruunua vuokraa joka vuoksi alueesta, jota ei voitu myydä. Aika paljon rahaa. Mutta on asukkaitakin tuhatkunta ja turisteja noin miljoona joka vuosi. Pusher streetillä kauppa käy. 




Luennon jälkeen jakaannuimme kolmeen ryhmään ja lähdimme oppaiden (=paikallisten asukkaiden) perässä kiertämään alueella. Minun ryhmän oppaana toimi merirosvolta näyttävät vanhahko mies, joka sytytti ensimmäisen sätkänsä sisällä "luentosalissa", jolloin pääsimme kaikkia nauttimaan ah niin ihanan imelästä savusta.

Toisin kuin itse olin ymmärtänyt, Christianiassa saa kyllä ottaa kuvia. Kaikkialla muualla paitsi Pusher streetillä, jonka varrella käydään "Kauppaa". 

 
Christianiassa ei myöskään saa rakentaa uusia rakennuksia, vaan ainoastaan korjailla ja remppailla vanhoja. Kaikki rakennustarvikkeet kuten myös kodinkoneet, astiat, ym. ym. kierrätetään ja kaikkea tätä kierrätettyä tavaraa säilytetään isossa varastohallissa. Sieltä voivat muutkin kuin Christianian asukkaat käydä tekemässä löytöjä koteihinsa. Meidänkin olisi kannattanut tulla tänne eikä mennä minnekään Ikeaan. Ostokset voi maksaa Tanskan kruunuilla tai jopa Visa Electronilla, vaikka Christianiassa on käytössä myös oma raha, Christianian kruunu.












Alue on niin iso, että ehdittiin näkemään vain murto-osa. Suunnitelmissa onkin mennä joku päivä takaisin, ehkä käymään paikallisessa ilmaisessa Jazz-klubissa, jota opaamme kehui kovasti. 

Ps. Hieman kattavamman kuvauksen Christianian reissusta (sekä muista tämän viikon kommelluksista) voi käydä lukemassa Viirin blogista: http://viiritanskassa.blogspot.dk/2013/01/christiania.html

2 kommenttia:

  1. Hahaa! Siis tälleen voi lisätä kommentteja! Hauskan näköinen toi Cristiania, just sopivasti vinksahtanut! Pitäiskö muuttaa sinne? ;) t. Eevushka

    VastaaPoista
  2. Jee hyvä Eeva!! ;) Sit kun tuutte, voidaan mennä käymään tuolla! Christianiasta on vaikeeta löytää kämppiä; nekin jotka on lapsena asunu siellä joutuuu muuttaa pois tai jäädä asumaan vanhempiensa luo, kun asuntoja ei ole ja uusia ei rakenneta. Mutta jos löydät sieltä jonku söpön hippimiehen, niin sit siulla on hyvät tsäännsit. (Sellaisia ei kyllä näkyny.) ;P Keväällä siellä kuulema juoksentelee hevosetkin vapaana.

    VastaaPoista