sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Tanskanmaalla


Hej og hilsen fra Danmark! 

Ensimmäinen viikko Tanskanmaalla melkein ohi. Tuntuu kuin olisin olllut täällä jo ainakin kuukauden! Aika menee vauhdilla on, kun on koko ajan jotain tekemistä ja nähtävää. Univelka painaa, silmäpussit kasvaa ja nenä vuotaa koko ajan, mutta muuten täällä on ollut aika siistiä. Seuraavaksi lyhyt kooste viikon tapahtumista. 


Ensimmäinen kuva Köpiksessä.



Saavuttiin tänne sunnuntai iltana ja tuntui kivalta, kun meitä oli kentällä vastassa kaksi mentoria ja kaksi vaihtaria. Heidän avullaan löydettiin hostellille ja saatiin jopa kaikki kamat raahattua mukanamme (miespuoliset vaihtarit uhrautuivat kantojuhdiksi). Sää oli sateinen, samanlainen kun Suomen syksy. Ei päästy kovin kauaksi, kun törmättiin ensimmäiseen suomalaiseen. Kulttuurishokki ei siis ollut valtava. 

Maanantaina meillä alkoi heti tanskan opiskelu. Tahti on melkoinen, mutta onneksi kielen (mahdollinen) oppiminen on vaan ylimääräistä plussaa, uusien ihmisten tapaaminen on se ykkösjuttu. Ja ruotsin osaamisesta on kyllä paljon hyötyä, mutta toisaalta se taas haittaa ääntämisessä aika lailla... 
Jeg kan forstå dansk nå jeg læse det men kan kun lidt tale det. 
Meillä on joka aamu tanskan tunnit klo 9-13 ja herätyskello soi aamulla seiskan jälkeen.. Yh. Koska meillä ei ole vielä pyöriä, pitää matkaan varata reilu 40 minsaa kaikkinen kävelyineen ja junan/metron vaihtoineen. Pyörällä KUA:lle (Amager-kampus, jossa miulla tulee olemaan suurin osa kursseista eli kaksi kolmesta :D) pääsee kuulema noin 20 minuutissa.


KUA

Meidän asunto sijaitsee kaupungin eteläosassa, Kungens enghaven kaupunginosassa. Tranehavegård tai tuttavallisemmin Tranny Village, on aika rauhallista mutta keskivertoa köyhempää aluetta. Näissä taloissa meidän vaihtereiden lisäksi asuu vanhuksia ja työttömiä. Muutama koditon on kadulla tullut vastaan, mutta ei täällä mitenkään levotonta tai pelottavaa ole. Eniten meteliä pitää jättiläismäiset lokit, jotka tappelee aamuisin tuossa pihalla..







Tässä vieressä on jättiläismäisen hautasmaa-alueen lisäksi kuulemma vankila. Ja palolaitos. 

Parasta Tranny Villagessa asumisessa on kyllä ehdottomasti se, että naapuritalot on täynnä muita vaihtareita. Kyläillään jo nyt vähän välilä toistemme luona, kun se on niin helppoa. Ollaan myös tultu yöllä keskustasta aina isolla porukalla takas. Joku totesikin, että "We are like a big family."  Helmikuussa, kun kaikki loputkin saapuu, täällä pitäisi olla yhteensä noin 70 vaihtaria. Ajateltiin pitää keväällä katubileet. 

Meidän kämppäkin on paljon parempi mitä uskalsin toivoa. Tosi iso ja siisti, ei näy tai haise home. Ainoa miinuspuoli on se, että miun huoneen yksi ikkunoista on ilmeisesti rikki ja siksi huoneessa on aika kylmä. Nukun toistaiseksi villapaita päällä.
Eilen pidettiin meillä tortilla-bileet (tai oikeastaan niitä pitäisi kuulema sanoa burritoiksi, koska tortilla tarkoittaa OIKEESTI vaan sitä maissista/vehnästä tms. tehtyä lättyä), ja poijjat yritti samalla vähän fiksailla ikkunaa.


Kuinka monta miestä tarvitaan korjaamaan rikkinäinen ikkuna?

Paljon ei olla vielä ehditty turistinähtävyyksiä kierrellä, mutta viikolla ehdittiin käydä Nyhavnissa; se kuuluisa satama, jonka värikkäät talot on yleensä aina Kööpenhaminaa esittävissä kuvissa, postikorteissa ym. 
Singaporelais-australialais-suomalais-turistiedustuskuva.

Perjantaina meidän mentori vei meidät erääseen baariin nimeltä Mellemrummet. Siellä esiintyi joku paikallinen nouseva stara, jonka nimeä en muista, mutta joka lauloi ihanasti. Näköjään minulla ei ole tästä itse esiintyjästä kunnollista kuvaa, mutta noh, se on tuo blondipolkkatukka kitaran kaa tuossa seuraavassa kuvassa.

Minä (ja iso olut ?!?) ja Sam from New Zealand

Viiri ja Anthony from Singapore

Tuolta baarista mentiin ensimmäisiin varsinaisiin vaihtaribileisiin, jotka oli opiskelija-asunnossa Åboulevardilla eli aika keskustassa. Neljän hengen soluun oli sulloutunut noin 90 ihmistä. Meteli oli aika kova ja tunnelma hiostava. Törmättiin TAAS uusiin suomalaisiin. Mutta onneksi ollaan kuitenkin vähemmistä täällä, jenkkejä ja ausseja on PALJON. 

Tänään pääsin elämäni ensimmäistä kertaa Ikeaan. Jee! Nyt meillä on peittoja ja tyynyjä vieraita varten ja jopa pieni matto lattialla.



Hirvi nappas kainaloon!

Tranny Village people in Ikea. 




Pitää yrittää mennä ajoissa nukkumaan, en kovin mielelläni nyt haluisi mitään köhätautia. Eikä ole vielä valkosipuliakaan varastossa. Saakohan täältä pakuriteetä...? 

Lopuksi vielä kämppiskuva. Näin myö täällä kämpällä kulutetaan aikaa. 
PS. Viiri oot miun lemppari! :) 


2 kommenttia:

  1. Anniii, senkin olut-Anniii :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ehkä virhe opettaa miut juomaan sitä... :) Tai en tiiä, se on aika halpaa ja vähän tujumpaa myös kun Suomessa.. ;)

      Poista